Çalışan Çocuk Karikatürleri Yarışması


 

 

ÇALIŞAN ÇOCUK KARİKATÜRLERİ YARIŞMASI

İlk defa 2009 yılında düzenlenen, 1. Çalışan Çocuk Karikatürleri Yarışmasının konusu “çalışan çocuk” karikatürleri olarak belirlenmiştir. Yarışmanın amacı ülkemizin çalışma yaşamında yer alan çocuk emeği olgusunu ön plana alarak, çalışan çocukların tarım ve sanayideki çalışma yaşamlarını belgelemek, arşivlemek; karikatür sanatçılarını özendirmek ve onlara destek vermektir.

63 karikatürcünün 95 karikatürle katıldığı yarışmanın ödül töreni ve sergisi 19 Kasım 2009′da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Prof. Aziz Köklü Salonu’nda yapılmıştır.

Ülkemizde kadın erkek eşitsizliğinin köklerinden biri küçük yaşta çalışma yaşamında yer alma sırasında kendisini göstermektedir. Aileler kızlarını meslek edinsin diye değil, “çeyizini düzsün” (para kazansın) diye çalışmaya yollamaktadır. Buna karşın erkek çocuklarını işe göndermenin altında “altın bilezik” kazanması (yani meslek edinsin) düşüncesi vardır.

Bu eşitsizliğin ortadan kalkabilmesi için gereken; kızların da, bir meslek edinmek amacıyla eğitimleri sürdürmeleri ve bir meslek sahibi olduktan sonra, büyüdüklerinde çalışmaya başlamalarıdır. Bu bakış açısıyla 2010 yılında düzenlenen 2. ÇALIŞAN ÇOCUK KARİKATÜRLERİ YARIŞMASI’nın konusukız çocuklarının çalıştırılması” olarak belirlenmiştir.

Yarışmaya tüm profesyonel ve amatör karikatürcüler tarafından gönderilen, 142 ÇALIŞAN KIZ ÇOCUKLAR*” konulu karikatür katıldı.  Tan Oral, Prof. Dr. A. Gürhan Fişek, İzel Rozental, Kamil Masaracı ve Nezih Danyal’dan oluşan jüri İBRAHİM TUNCAY‘ın karikatürünü büyük ödüle uygun buldu.86 karikatürcünün katıldığı yarışmada 23 sanatçının 30 eseri sergileme aldı.

İbrahim Tuncay 3 Kasım 2010’da  Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde açılan sergiye davet edilerek sergi açılışında ödülünü aldı.

2014 yılında üçüncüsü düzenlenen yarışmanın konusu “herkese sağlık”tır. Sağlık, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımında yer aldığı gibi, “Yalnızca hastalığın ve sakatlığın olmayışı hali, değil; bedensel,, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hali” olarak kabul edilir. Yarışmanın amacı ise; sağlığın bir insan hakkı olduğunu, topluma bir kez de çizgilerle anımsatmaktır.

Yarışmaya katılan tüm profesyonel ve amatör karikatürcülerin, HERKESE SAĞLIK üzerine çizmiş oldukları karikatürler, Tan Oral, Oya Fişek, Prof.Dr.A.Gürhan Fişek, Muhammet Şengöz, Emre Yılmaz, İzel Rozental ve Nezih Danyal’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda yarışmanın Büyük Ödülü’nü Hicabi Demirci ve Kürşat Zaman paylaştı. Yarışmaya katılan karikatürlerden 45’i seçildi ve LİMAN İŞ Sendikası’nın desteği ile basılan albümde yer aldı. 52 karikatürcünün 93 karikatürle katıldığı yarışmanın ödül töreni ve sergisi 3 Kasım günü  Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde yapıldı.