2011 Çalışma Raporu

01.01.2011 – 31.12.2011 Dönemi

Yayınlarımız :

Çalışma Ortamı dergisinin 120.sayısı yayınlandı. Böylece dergimiz 15 yıldır kesintisiz ve tam zamanında çıkmakla, Türkiye’deki sayılı dergiler arasındaki yerin almış oluyor. İş sağlığı güvenliği ve çocuk emeği alanlarında, iki ayda bir düzenli olarak yayın yaşamına katkıda bulunmayı sürdürüyoruz. Derginin tüm arşivinin internet sitesinde okurların kullanımına açık olmasının yanında, isteyen kütüphanelere, 15.yıl kutlamaları kapsamında, dergi kolleksiyonumuzu da armağan ediyoruz. Derginin bu noktaya gelmesinde, okurlarımızın ve gönüllü yazarlarımızın çok önemli katkısı oldu. Çok teşekkür ediyoruz.

Çalışan Çocuklar Fotoğraf ve Karikatür Sergileri :

Çalışan Çocuklar Fotoğraf ve Karikatür Yarışmalarında başarı kazanarak Vakf Arşivine eklenen fotoğraf ve karikatürlerden seçmeler sergisi, öğrencilerle buluşturulmaya devam ediyor. Bu kez Ankara Tevfik Fikret Lisesi öğrencileriyle buluştu. Gönüllümüz Yaren Pehlivan’ın sunumuyla, çalışan çocukların sorunları , yaşıtları olan öğrencilere de bir kez daha ulaştırılmış oldu. Lise öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği ve sergi defterine yazdıkları notlarla duygularını dile getirdikleri sergiler, bu konuda toplumsal duyarlılığın arttırılmasına katkıda bulunmuştur.

Düşünce Ortamı :

3 Kasım 2011 : “Beyingücü Mezarlığı : Türkiye” konulu düşünce ortamımız, Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i anma etkinlikleri kapsamında, Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mustafa Balbay, Prof.Dr.Alpaslan Işıklı, Aykut Göker, Dr.Alper Akçam, Dr.Hakan Tüzün’ün katıldığı, düşünce ortamına kolaylaştırıcı olarak Prof.Dr.A.Gürhan Fişek katıldı. Bu konuşmaların geliştirilerek, izleyicilerin de katılımıyla kitap haline getirilmesi kararlaştırılmıştır. Mayıs 2012 ‘de kitap olarak yayınlanmıştır.

Katıldığımız Kermes ve Panayırlar :

Bizim düzenlediğimiz kermeslere davet ettiğimiz toplum örgütleri (STK) de kendi kermeslerine bizi konuk olarak çağırmaktadırlar. Bunun dışında da, çeşitli kuruluşlar, etkinliklerimize ve Vakfımıza ilgi duymakta; kermeslerine davet ederek, desteklerini göstermekte ve katkı vermektedirler. Hem bu kuruluşlara ve hem de bu kermeslerde canla başla Vakfımızın tanıtımı için çaba harcayan gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.

Proje Çalışmaları :

    • Ankara’da Ostim (İvedik OSB) ve Sincan (1.OSB) Sanayi Siteleri’ndeki küçük işyerlerine yönelik ortak sağlık güvenlik birimi çalışmalarımız gelişerek sürmektedir. Bu öncü çalışma, işçi-işverenlerin katılımı ile dayanışma-paylaşım ilkeleri ile ilk günkü heyecanını korumaktadır.
    • Genç Kız Evi çalışmalarımız sürmekte ve bir yandan toplumsal katkısını yükseltirken bir yandan da çoğaltıcı etki olarak araştırma ve yayınlara olanak vermektedir.
    • Çalışma Ortamı Dergisi, 120.sayısına ulaşmıştır. İki ayda bir yayınlanan bu çalışmada, sürdürülebilirliğin el birliğiyle sağlanmış olmasına dikkat çekeriz. Emektarlara teşekkür ederiz. Bu derginin basım aşamasındaki katkılarından ötürü grafikerimiz Süleyman Yücel’e ayrıca teşekkür borçluyuz. Derginin 20 yıllık arşivine bundan böyle www.calismaortami.fisek.org.tr adresinden ulaşmak olanaklıdır. Bize tüm arşive, yazar listesine ulaşma olanağı sağlayan bilişim ekibimize de çok teşekkürler.
    • Prof.Dr.Nusret H.Fişek Bilim ve Sanat Ortamı’nın bir parçası olan “Kütüphaneler Yerleşkesi” hizmetini sürdürmektedir. Kütüphanelerimize internetten ulaşılabiliyor olması, onun ziyaretçi sayısını da, bilimsel çalışmalarda yararlanabilme olanağını da önemli ölçüde arttırmıştır.

“Genç Kız Evi” ve “Gönüllü El Emeği” Çalışmaları :

Ankara’da Türközü Boztepe Gecekondu Mahallesi’nde 2003-2004 öğretim yılında başlattığımız çalışmalar, tüm canlılığıyla sürmektedir. İlköğretimde okumakta olan 4-8.sınıf öğrencilerinden 80 genç kızımız, bu yıl çalışmalarımız içerisinde yer almıştır. Genç Kız Evi’nden yararlanmak isteyenlerin kesintisiz devamları ön koşul olarak konulmuştur. Bu çalışmanın genç kızların sevgi ve bağlılığını kazanmasının yanı sıra, mahalle ile bütünleşmesi, mahalleli kadınlarla da hem el emeklerini sunma olanaklarını geliştirmesi ve hem de sorunlarıyla baş etmelerinde katkıda bulunması çok önemlidir. Genç Kız Evi’ndeki 3000 kitaplık kütüphaneden yalnızca genç kızlarımız değil, bazı anneler de yararlanmaktadır ki, bu bizi çok sevindirmiştir. Hedefimiz, genç kızlarımızın öğrenimlerini sürdürmek için her türlü desteği sunabilmektir. Bu çalışmalarda özveriyle katkıda bulunan gönüllülerimize çok teşekkür ederiz.

Sık sık Leyla Gencer Sahnesi’nde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin oyunlarını izlemeye gidiyoruz. Baleler, operetler, tiyatrolar ve her şeyden öte sanat ortamı çocukların ilgisini çekiyor. Bu gezilerimizin düzenlenmesi, tam bir elbirliği, gönül birliği ile gerçekleşiyor. Gönüllümüz Ayşe Kandamar’ın çabalarıyla, Ankara DOB bize ücretsiz bilet veriyor; Çankaya Belediyesi otobüsleriyle taşıyor. Katkıda bulunan tüm kuruluşlara ve yetkililerine teşekkür ediyoruz.

Vakfımızda her hafta düzenli olarak düzenlenen “el emeği atölyeleri”nde büyük bir özveriyle çalışan gönüllülerimiz, yarattıkları ürünlerle herkesin beğenisini kazanıyorlar. Üstün bir dayanışmayla ve dostlukla sürdürülen bu çabalar, gönüllü örgütlerde “gönüllü emeğinin yüceleştirilmesine” en güzel örneklerden biri. Bu çabanın içinde yer alan gönüllülerimize (Ayla Altaygil, Ayten Altınay, Ayşe Kandamar, Banu Pehlivan, Buket Öktem, Dönsel Akalın, Duygu Berberoğlu, Emel Kılıçarslan, Gül Arcak, Gül Ballı, Hülya Durukan, U.Jale  Şengül, Kıymet Uğurman, Mürşide Mahmutoğlu, Neşe Beyazıt Pala, Nuray Ocakçı, Nursan Esen, Oya Fişek, Özgül Yeşilbaş, Perihan Soyoğlu, Rahime Enes, Selma Demirbay, Semra Karaman, Serap Türkmen, Tülin Koca, Türkan Keskin, Yasemen Gökçe) sonsuz teşekkürler. Onlar hem Vakıf için önemli bir gelir katkısı oluşturuyorlar ve hem de toplum içinde tanınmasına, çabalarının duyurulmasına olanak sağlıyorlar. Ayrıca, Boztepe mahallesindeki genç kız annelerine de el emeği üretimlerinde destek hizmeti veriyorlar.

İş Sağlığı Güvenliği’nde ARGE Çalışmaları :

Ülkemizde iş sağlığı güvenliği alanında büyük bir boşluk bulunmaktadır. Özellikle de yeni bilgilerin aktarılması, deneyimlerin paylaşılması ve yeni uygulamalarla yol açılması konusunda kısıtlılıklar bulunmaktadır. Fişek Enstitüsü, kuruluşundan bu yana, bu alanda ilkleri yapmaya çalışarak hep yol açıcı ve örnek oluşturucu bir işlev oluşturmuştur. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi çalışmalarının, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın mevzuat çalışmalarına katkıda bulunduğunu görmek bizi sevindirmektedir.

Çalışma Ortamı dergimizde, Mustafa Taşyürek’in düzenli olarak hazırladığı, “Bulmaca – Tehlikeleri Tanıyalım” köşesi ile köşe yazıları düzenli bir biçimde yayınlanmaktadır. İsguvenligi.net web sayfamız her gün 600 yöresinde ziyaretçi alan, kendi alanında kamuoyunun bilgilendirilmesinde önemli bir rol oynayan, öncü sitelerden biridir. Zengin içeriğiyle beğeni kazanmıştır.

İnternetten Yararlanma :

Internet, Vakfımızın çalışmalarının temel yayın aracı olmaya devam ediyor. Vakfın yaptığı tüm çalışmaların haberleri, duyuruları, fotoğrafları ve belgelerin tam metinleri titizlikle sayısal ortama aktarılarak web sayfalarımıza yerleştiriliyor.Web sitelerimiz de her geçen yıl büyüyor ve gelişiyor. Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı’nın yüz akı olan projeleri ayrıntıları ve fotoğraflarıyla sitelerimizde bulabilirsiniz. Her biri tek başına birer site olarak planlanan bu etkinlikler ve ziyaret istatistikleri şöyle :

WEB SAYFALARI

Haziran-Aralık 2011

Ocak-21 Mayıs 2012

İsguvenligi.net

77.591

66.005

Kütüphane

22.931

31.831

Sosyal Politika

7.909

31.474

Basında Sosyalizasyon

0

30.571

Çocuk Emeği Kaynakçası

3.238

30.501

Basında Çocuk Emeği

610

22.064

Vakıf Ana Sayfası

22.971

17.966

Beyin Göçü

2.789

2.148

Fişek Sağlık Hizm.

8.410

6.160

Çalışma Ortamı

641

124

GÜNLÜK ortalama ZİYARETÇİ sayısı

656,65

1682

TOPLAM

147.090

238.844