Fildişi Sahilleri Kakao Üretiminde Çocuk Emeği Kullanımına İlişkin Sözünü Tutmaya Kararlı

ABD hükümeti, 1 Temmuz tarihine kadar ülkede üretilen kakaonun çocuk emeği içermediğine dair resmi bir sertifika istemişti. Senator Tom Harkin ve Kongre Üyesi Eliot Engel, 2001 yılında bu konuyu gündeme getirmişler ve ABD hükümeti de bu konuda bir uyarıda bulunmuştu. Harkin ve Engel, Fildişi Hükümetinin verdiği sözü yerine getirmek konusunda gösterdiği çabayı gözlemek amacıyla ülkeyi ziyaret ediyorlar.

Kakao üretiminde çocuk emeği kullanılıyor olması, uzun süredir çocuk ve insan hakları örgütlerince gündeme getiriliyor ve protesto ediliyordu. Batı Afrika ülkelerinde esaret altında çalıştırılan çocuk işçiler tarafından üretilen ürünlere, “Kan Çikolatası” adı veriliyordu.

2002 yılında Uluslararası Tropik Tarım Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, 284,000 çocuğun Batı Afrika’da yer alan çiftliklerde son derece ağır ve tehlikeli koşullarda çalıştıklarını ortaya koyuyordu. Bu çocukların önemli bir bölümünün ise, dünya kakao arzının %50’sinden fazlasını gerçekleştiren Fildişi Sahilleri’nde çalıştığı iddia ediliyordu.
Fildişi Hükümeti, esaret altında çalışmanın söz konusu olmadığını ve çocukların ailelerinin gözetiminde bulunduğunu iafade ediyordu. Ayrıca bu işin, çocuklara gelecekte karınlarını doyuracak bir altın bilezik kazandırdığını söylüyordu.

ABD hükümeti tarafından gündeme getirilen sertifikasyon ile birlikte ülke, kakao üretilen bölgelerde var olan çocuk işçiliği konusunu açık yüreklilikle ortaya serecek ve durumu iyiye çevirmek için yapılanları kamuoyu ile paylaşacaktı.

Geçen yıl yapılan bir pilot çalışmada, kakao üretiminde çalışan 184 çocuk işçinin, faaliyet gösterdiği çiftliğin sahibi ile akrabalık ilişkisinin bulunduğu, ancak hemen hepsinin pestisit uygulamak, ağır yükler taşımak ve çalı yakmak gibi tehlikeli işleri yaptığı gözlenmiştir.

Aynı çalışma, bu çocuklardan yarısının, hiç okula gitmediği gerçeğini ortaya koymuştur.

ABD yasa koyucuları, Fildişi Sahilleri ve Gana kendilerine tanınan süre-1 Temmuz 2008- içinde kriterleri yerine getirmezse, bu ülkelerden gelen kakao ürünlerine ticari ambargo koyabilir. Ne var ki daha önce 2005 yılı verilen son mühletken, bu 2008 yılına kadar uzatılmıştı.

Peter Murphy
Reuters, Abidjan-Fildişi Sahilleri

Ayrıntılı Bilgi