Duy, Gör, Dinle; Çalışan Çocukların Feryadı Tüm İşyerlerinde!

Türkiye 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ne kara bir tablo ile giriyor. Her ne kadar çocuk işçi sayısına ilişkin ulusal ölçekte bütün yaş gruplarını kapsayan resmi bir istatistik bulunmasa da, ülkedeki çocuk işçi sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Alan araştırmaları çocuk emeğinin, çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak kabul edilen işlerde yaygınlaştığını gösteriyor. Çocuklar atölyelerde, tarlalarda ağır koşullarda ve uzun sürelerle sağlıksız ortamlarda çalıştırılıyor. İSİG Meclisi’nin iş kazalarına ilişkin verileri, bu kara tablonun acı sonuçlarını gözler önüne seriyor. Buna göre 2018 yılında 67, 2019’un ilk beş ayında ise 27 çocuk iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Çocuk işçiliğine ilişkin tüm göstergeler Türkiye’nin 1990’larda yakaladığı  çocuk işçi sayısındaki azalma eğiliminin 2012 sonrasında tersine döndüğünü gösteriyor. Bunda Türkiye’nin çocuk işçiliği ile mücadelede deneyimi ve kazanımlarına aykırı uygulamaların etkili olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilen 2018’de bile çocukların işgücüne katılma oranı %20,3’ten %21,1’e yükseldi. Buna göre, Türkiye’de her beş çocuktan biri çalışıyor. Erkek çocuklar açısından durum daha ürkütücü. Her üç erkek çocuktan biri çalışıyor.

Çocuk işçilik konusunda durum bu kadar kötü. Üstelik tablo gittikçe kararıyor. Ancak, atölyelerde, tarlalarda, inşaatlardaki çocuklar görülmüyor, sesleri duyulmuyor, ellerinden tutulmuyor. Devlet çocuk işçiliğini azaltacak somut adımlar atmıyor, toplum ülkenin geleceğini çalan bu uygulamaya yeterince ses çıkartmıyor.

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı olarak bu yıl Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü için “Sloganı Sen Bul!” isimli bir kampanya başlattık. Amacımız ülkemizde gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı toplumsal bir duyarlılık yaratmak, bu sorun üzerinde birlikte düşünmenin, çözüm yolları aramanın ve yetkili organları harekete geçirecek toplumsal baskıyı oluşturmanın zeminini yaratmaktı. Kampanyamıza birbirinden değerli slogan önerileri iletildi. Vakfımız yayın organı Çalışma Ortamı Dergisi’nde yayımlayacağımız bu sloganlardan biri çocuk işçiliğinin yaygınlığına rağmen bu konudaki derin sessizliğe dikkat çekiyordu: “Duy, Gör, Dinle; Çalışan Çocukların Feryadı Tüm İşyerlerinde!”

Kampanyamıza destek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz ve çocukların sessiz çığlığını duymaya, insanlığın yüz karası çoçuk işçiliğini ortadan kaldırmak için el ele vermeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Bize katılmak için internet adresimizdeki formu doldurabilirsiniz:  https://fisek.org.tr/bize-katilin/