Ürdün’de Çocuk İşçilik Sorunu Devam Ediyor

okulu da bu yüzden bırakmış. Eyad, haftada US$50 kazanıyor. 9 çocuklu bir ailenin üyesi olduğu düşünülürse, kazandığı her kuruş ailesi için önemli. Kazandığı parayı olduğu gibi babasına veriyor.
Eyad, yaşıtlarıyla okula gidemiyor. Haftada 6 gün 8.5 saat çalışıyor.
Ürdün’de 2007-2008 yılında yapılan bir araştırma, ülkede 33.000 çocuk işçinin olduğunu ortaya koydu. Yaşları 5-17 arasında değişen çocuklar, tamircilerde, inşatlarda, tarlalarda, dökümhanelerde, marangozhanelerde ve sokaklarda çalışıyorlar. Çoğu zaman sömürülüyor, çok düşük ücretlerle çalıştırılıyor ve ağır makinaların, gürültülü ortamların, kötü aydınlatmanın ve kimyasalların yarattığı tehlikelere sunuk kalıyorlar.
Ürdün yasaları, 16 yaşından küçük çocukların istihdam edilmelerini yasaklıyor. Ürdün’de tehlikeli işlerde çalışma yaşı sınırı ise 18. Bu yasalara uymayan işverenler, 16 yaşından küçük çocukları günde 6 saatten fazla çalışmaya zorlayanlar, 100-500 Dinar arasında bir ceza alıyor. Yasa ihlali tekrar edilirse, ceza iki katına çıkıyor.
2006 yılında ülkedeki çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri ile ilgili yapılan bir araştırmada, durumları incelenen 387 çocuktan %13’ünün fiziksel ve ruhsal açıdan tehlike altında olduğu belirlendi, %16’sının ise $17-$75 aylıkla çalıştığı saptandı. Oysa ülkede asgari ücret $210.
Sorunun nedenlerinin başında ise, yasaların uygulamada yetersiz kalması geliyor. 15 yaşına kadar çocukları okulda tutmak konusunda yaşanan sıkıntılar, çocuk işçiliği arttırıyor.
Ekonomik sıkıntılar da çocuk işçiliğin bir başka önemli nedeni. 6 milyon insanın yaşadığı Ürdün’de, nüfusun %14,6’sı yoksulluk içinde yaşıyor. Yoksulların 1 yıllık geliri, $800’den daha az.
Çocukların 2/3’ü okulu, ailelerinin geçimine yardım edebilmek için bırakıyor. Ürdün’de çalışanların büyük bir kısmı, aylık ortalama $450 para kaznıyor. Oysa, ayda bunun iki katı parayla bile geçinmek oldukça zor.
Çocuklar ortalama haftada 42 saat çalışıyor ve ailelerin geçimine katkıda bulunuyor. Çocukları sokakta çöp toplarken, metal artıkları satmak için taşırken, sokaklarda satıcılık yaparken, meyve-sebze toplarken görmek mümkün.
10 yaşındaki Rashed, 1 yıldır ailesine bakabilmek için, insanların arabalarına, satın aldıkları meyve ve sebze paketlerini taşıyor.
Okuldan sonra, plastik torbaların içine doldurulmuş meyve-sebzeleri müşterilerin arabalarına taşıyan Rashed, ağır yüklerin altında ezildiğini hissettirmemeye çalışıyor. Eğer şanslı bir gününde ise, bonkör müşterilerin verdiği bahşişlerden $7 kazanıyor.
Ürdün, çocuk işçilik konusundaki hassasiyetini 2001 yılında bu konu ile ilgili bir birim oluşturarak ortaya koymuştu. Bununla birlikte, 10 yıl içerisinde çocuk işçliğin en kötü biçimlerini sona erdirmek için bir plan da hazırlamıştı. Buna göre, 2013 yılına kadar 16 yaşının altında çalışan çocuk kalmaması hedefleniyordu.
Ayrıca ABD hükümeti, Ürdün’e çalışan çocukların rehabilite edilmesi için 4 milyon US$’lik bir yardımda bulundu.

Ayrıntılı Bilgi