Cumhuriyet Bayramı’nızı kutluyoruz

Ne yazık ki toplum, böylesi günleri tatil olarak algılıyor.

Herkesin o günün anlamını düşünmek ve bu konuda bir şeyler okumak yoluyla, bize o günü armağan edenlerle birlikte soluk alması gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün güzel bir kitap okumaya başladık. UNESCO tarafından 1968 yılında çıkarılmış “İnsan Hakları” adlı bir kitap. Küreselleşme furyasının bu uluslararası örgütlere egemen olmasından ya da onları susturmasından once yayınlandığı için, bizi sardı sarmaladı ve etkiledi. Bu kitaptan, çok paylaşılacak düşünce ve söylem var. Her makalenin önüne Atatürk’ten bir söz konulmuş. Bu sözlerden hayran olduğumuz bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

“İnsan, mensup olduğu milletin varlığını ve saadetini düşündüğü kadar, bütün cihan milletlerinin huzur ve refahlarını düşünmeli ve kendi milletinin saadetine ne kadar değer veriyorsa, bütün dünya milletlerinin saadetlerine yararlı olmaya elinden geldiği kadar çalışmalıdır.”

Bu sözün anlamı o kadar derinlerde ki…

1) Atatürk, sanki hemen bu sözlerin ardından “Yurtta barış Dünya’da barış” deyiverecek.

2) Bu sözler, yıllar sonra 1944 yılında Birleşmiş Milletler’ce kabul edilen çok ünlü ve bir o kadar değerli Philadelphia Bildirgesi’nin ana temalarından biri olarak karşımıza çıkıyor: “Dünyanın hangi köşesinde yoksulluk ve sefalet varsa; bu olgu, dünyanın refah içindeki köşeleri için büyük bir tehdittir”.

Ne kadar güncel bir tema değil mi?

Bu insanlara layık olmak için çok çalışmamız gerek çok. Ama önce biçimsel olarak değil, özünde onları anlamamız gerek.

Bu duygularla bize Cumhuriyet’i kazandıranlara teşekkkür ediyoruz.

Oya Fişek