Ülkede yaşayan insanlar, yapılan pamuk ihracatından en ufak bir fayda sağlamamakta, tam tersine mağdur olmaktadır. Her yıl en az 2 ay boyunca çocuklar, okuldan alıkonulmaktadır. Dünya piyasalarında bu ürünün çok daha uygun fiyatlardan satılmasından elde edilen karı küçük bir elit grup paylaşmaktadır.
Boykotun özbek hükümeti üzerinde baskı yapması, pamuk endüstrisinde yeni reformların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlardan en önemlisi, pamuk endüstrisinde zorla çocuk çalıştırılmasının ortadan yok edilmesi olacaktır. Ayrıca bununla beraber devletin çiftçileri ekecekleri ürün konusunda zorlamasının ve fiyat belirlemesinin ortadan kaldırılması da son derece önemli adımlar olacaktır.
Özbekistan’da birkaç şehir hariç bütün okullar istisnasız en az iki ay boyunca sonbaharda kapatılmaktadır. Öğrenciler, merkezi ve yerel yöneticiler tarafından zorla pamuk toplamaya gönderilmektedir. Çocuklar günde en az 8 saat çalıştırılmakta ve hiç hafta tatili verilmemektedir. Aynı zamanda çocuklar, tarlada çalışırken daha önce kullanılmış olan pestisit, insektisit ve kimyasalların artıklarının bulunduğu tozlara da sunuk kalmaktadırlar.
Özbekistan’da üretilen pamuğun %50’sinden fazlası zorla çalıştırılan okul öğrencileri tarafından üretilmektedir. Pamuk toplamaya itiraz etmenin bedeli ise ömür boyu okuldan uzaklaştırılma ile ödenmektedir.
Çocuk emeği kullanarak pamuk toplamak, inanılmaz karlı bir iş haline gelmiştir. Özbek pamuğu dünya piyasalarında oluşan oluşan ortalama fiyatın tam 12 kat altında bir bedelle satılmaktadır. Devlet başkanının ailesi tarafından kontrol edilen 3 firma, bu pamuğu ihraç etmektedir.
Bu sistemi kırmanın tek yolu, Özbekistan’da bu işten faydalanan küçük bir grubun elinden bu fırsatın alınmasıdır. Bunun için Özbek pamuğuna karşı, uluslararası bir boykot yapılmalıdır. Bu yolla Özbek hükümeti çocukları zorla çalıştırmayacak ve çiftçilere yaptığı baskıyı ortadan kaldıracaktır. Çocuk emeği kullanılmadan da, Özbek pamuğu adil koşullar altında yurt dışında pazarlanabilir ve gelirinden bütün halkın faydalanması sağlanabilir.